Birdhouse var ett internt projekt med uppkopplade och interaktiva fågelholkar. Arbetet påbörjades under Prototypveckan 2022, men blev aldrig färdigt. 2024 kunde ett annat team vidareutveckla produkten med ny AI-funktionalitet. Birdhouse AI var fött.
Press to view video
När Birdhouse-projektet initierades under Prototypveckan 2022 handlade det mest om att medarbetare skulle kunna spela in egna meddelanden i kontorets egen fågelholk, för att därefter skicka till de andra kontoren. Men på grund av en kompatibilitetskonflikt slutfördes det aldrig.
Utmaningen för det nya teamet på 2024 års hackathon var dels att förstå vad som hade gått fel förra gången, dels att addera AI för att höja användarvänligheten.
Utvecklarna ville den här gången fokusera på två huvudsakliga funktioner som döptes till Bird-to-Bird Communication (B2B) och Bird Oracle (BO). Dessa skulle styras av varsin knapp på fågelholken.
B2B-funktionen innebär i all sin enkelhet att användaren håller in knappen för att aktivera inspelningsfunktionen och skicka meddelandet till de andra kontorens fågelholkar. En B2B-lampa börjar då blinka för att indikera att det finns ett meddelande att lyssna på – precis som en telefonsvarare fungerade innan mobiltelefonernas intåg.
BO-knappen är ännu mer intressant, eftersom den gör det möjligt för användaren att ställa en fråga till det mäktiga fågeloraklet. Teamet använde AI-verktyg som Whisper för röstigenkänning, ChatGPT för att generera svar, samt ElevenLabs för text-till-tal-syntes.
Utvecklingen av funktionaliteten skedde i Python, vilket teamet beskriver som ”lika delar behaglig bris och kompatibilitetskaos”. De flesta problem som uppstod handlade om var och hur projektet skulle köras, och en stor del av felsökningen syftade till att få alla delar att fungera med samma konfiguration. Lösningen blev att använda så kallade REST-API:er för att få de olika systemen att kommunicera med varandra på rätt sätt.
Den här gången gick teamet faktiskt i mål med sitt projekt, även om det bara var med 20 minuters marginal till att demovisningen skulle börja. En viktig del av framgången var att man kunde bygga vidare på det tidigare teamets utvecklingsmiljö, vilket sparade en hel del tid.
Med två specifika och väldefinierade funktioner blev det också enkelt att dela upp arbetet mellan deltagarna. Varje person hade inom kort ansvar för sin egen del, vilket gjorde att alla kunde jobba effektivt och fokuserat utan blockeringar mellan varandra.
Projektet bjöd på en rad olika lärdomar kring hur även till synes enkla funktioner kan skapa huvudvärk i utvecklingsfasen – men att det nästan alltid går att ta sig runt problemen med gemensamma krafter.
Gruppen ser potential i ett vidare utforskande av andra AI-funktioner i fågelholkarna. En vidareutveckling av produkten skulle kunna förstärka möjligheten att förutse svar baserat på tidigare frågor.
Dessutom finns goda möjligheter i att addera sentimentanalys (eller känsloanalys). Det är en kategori inom naturlig språkbehandling som används för att få AI-modellen att bättre förstå användarens tonläge, känslor och humör.
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Du väljer själv om du godkänner kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor