Att förändra en kodkultur
På Prototyp vet vi sedan länge att det inte är banbrytande teknik eller möjligheten att stå i strålkastarljuset på en prisutdelning som i slutändan leder till de roligaste uppdragen. Nej, framgångsreceptet är att ha uppdragsgivarens förtroende att låta oss själva välja hur vi tar oss an utmaningen vi har blivit tilldelade. Vårt senaste samarbete med Qvalia är ett bra exempel på detta. Vad som började som en snabb förstärkning av deras utvecklingsavdelning, gav oss i slutändan möjligheten att inspirera hela teamet genom att introducera nya sätt att jobba med produktutveckling.
PostgreSQL• AWS Lambda• Node.js• Angular
I ett tidigare projekt med Qvalia hade vi byggt delar av deras första digitala plattform. Samarbetet fungerade utmärkt och när det efter ett par år av intern förvaltning och vidareutveckling var dags för nya utmaningar vände sig Qvalia återigen till oss. Denna gång för att skala upp kapaciteten och bygga en MVP (Minimum Viable Product) av en ny tjänst med stor affärspotential.
“Utvecklingen i sig var inte den svåra delen. Det svåra var att se till att det gjordes ordentligt OCH snabbt.” - Henri Taipale, VD, Qvalia
Den här typen av projekt har blivit något av en specialitet för oss och vi är idag väldigt vana vid att jobba tillsammans med redan existerande team. Genom att kombinera befintlig domänkunskap med våra färdigheter och processer kunde vi snabbt bygga en ny produkt eller MVP med hög kvalitet.
“Det var tydligt redan i första mötet att de visste exakt vilket resultat de ville ha. De visste bara inte hur de skulle nå dit.” - Christopher Laursen, Interim CPO, Prototyp
Björn från Prototyp tog rollen som Tech Lead och Christopher kom in som tillfällig produktägare. Deras uppdrag var tydligt: att konceptualisera, bygga och lansera den nya tjänsten inom sex månader, samt med det lämna efter sig nya tankesätt och processer för en effektivare produktutveckling framöver.
Björn Helgeson
Tech Lead, Prototyp
Christopher Laursen
Interim CPO, Prototyp
Joakim Unge
Developer, Prototyp
Toni Oriol
Developer, Prototyp
Ismael Haddad
Developer, Prototyp
Hannah Tydén
Summer intern, Prototyp
Adrian Berger
Summer intern, Prototyp
Henri Taipale
CEO, Qvalia
Anders Wasen
CTO, Qvalia
Den beställda produkten var ett kategoriseringsverktyg för automatiserad bokföring men eftersom det vid projektstart inte fanns ett tillräckligt stort dataset att tillgå var det svårt att nå tillräcklig precision med ML/AI. Lösningen blev att skapa steg för manuell taggning som var förberedd för integration med maskininlärning längre fram.
För en gångs skull var projektets utmaning inte av teknisk art, utan det var snarare den ambitiösa tidplanen som krävde att vi hittade ett sätt att skapa stor effekt, med små medel. Här hade vårt team en stor fördel av att komma in med ett externt perspektiv i projektet.
Vi hade siktet inställt på att leverera i tid och det hjälpte oss att utveckla tjänsten snabbare, eftersom vi då enkelt kunde bortse från allt som inte var absolut nödvändigt. Det skapade förvisso utmaningar kring att hitta ett lugn under processens gång, men det föll till slut på plats tack vare ett tätt samarbete mellan vår produktägare och Qvalias ledning.
Projektet syftade bl.a. till att lösa en komplex del i internationell skatterätt där små detaljer på ett direkt sätt påverkar vinst eller förlust. I denna typ av sammanhang är det lätt att förlora sig i detaljerna och glömma allt vad användarupplevelse heter. Christopher identifierade snabbt risken i detta och fokuserade tidigt på att skapa användar- och systemflöden som kunde säkerställa att det vi byggde var såväl tekniskt robust som enkelt att använda.
Qvalia är ett tillväxtbolag med en entreprenöriell VD som är helt med på att det ibland kan vara stökigt att samarbeta och det passade oss som handen i handsken. Vi gillar att skapa ordning när det är rörigt och kombinationen av Henriks ärlighet och Christophers nyfikenhet gjorde att vi snabbt kunde ta fram en ambitiös och strategisk vision och konkretisera den i en specifik roadmap för produktutveckling.
Christopher definierade flera processer och arbetssätt för att organisera teamet runt den nya planen. Alltifrån hur förfrågningar prioriterades och filtrerades till hur teamet leddes i det dagliga arbetet. Han anpassade teamet runt Prototyps egna metodik och kunde på så sätt se till att utvecklingen gick framåt med säkrad kvalitet.
Även om Christopher i förändringsarbetet kunde uppfattas som bestämd och lite stelbent så var han mycket uppskattad av teamet på Qvalia. Han höll fast vid sina ideal och kunde på så sätt skapa struktur och lugn i vad som annars lätt hade kunnat bli ett kaotiskt projekt. Han behövde pusha teamet för att klara av att förändra de befintliga perspektiven och i sin tur kulturen.
Efter projektet har Qvalias team tagit processen vidare och hittat egna sätt att hålla t.ex. planeringsmöten och standups. De har tagit ägandeskap och gjort arbetsprocesserna till sina – aningen mindre rigida, men definitivt mer organiserade än tidigare. Det går knappt att understryka tillräckligt just hur viktigt det är inom agilt arbete att teamen själva har mandat för att sätta egna processer.
“Vi behövde extrem disciplin för att leverera MVP:n och förändra attityden, men till vardags är vi lite mer flexibla.” - Henri Taipale, VD, Qvalia
Christophers produktledning visade på värdet av en produktchef och när MVP:n var klar hade teamet på Qvalia nått en ny mognad. De var nu redo att ta in en produktägare för att ta över såväl MVP:n som de tidigare produkterna. Någon som kunde fortsätta fokusera på användaren, vara bryggan mellan teamen och som kunde skapa lugn och struktur inom utvecklingsteamet.
Vi tycker att sista ordet borde gå till Henri – VD:n som anammade våra idéer och ledde en kulturförändring i sin organisation:
“Du kan outsourca utveckling till någon som 'bara' levererar på briefen, eller så kan du jobba med Prototyp som levererar mer än kod. De för in processtänk, användarfokus och affärsvärde i produkten och det är skillnaden mellan utveckling och utvecklare.” - Henri Taipale, VD, Qvalia
Har du nånsin hört om en digital företagslösning som inte genererat ett enda supportärende på över två år? Det var tack vare Svevia som krävde kvalitet och var beredda att göra det som krävdes för att uppnå det.
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Du väljer själv om du godkänner kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor